persoonlijk

Persoonlijk – Mijn redenen om niet in een flat te wonen

Tsja waar zal ik eens beginnen, want de titel van dit blogje vraagt wel een kleine uitleg.
Mijn vriend woonde al in de flat voordat ik er bij in ging wonen.
Nu wonen we ongeveer een jaar samen, maar wonen in een flat is voor ons echt geen pretje.

Ik geef je 9 redenen waarom je niet een flat zou willen wonen.

We hebben de pech dat we in een serie van drie flats wonen, waarvan de onze de laatste is die gesloopt gaat worden.
De eerste is nu helemaal gestript en zal een dezer dagen plat zijn.
Gelukkig hoeven we er voorlopig nog niet uit. We kijken al rond voor een ander huis. Als we iets vinden zijn we zo spoedig mogelijk weg.
Mijn vriend woont er al ongeveer zeven jaar voordat ik er bij kwam, nu ongeveer acht jaar in dit huis. Nu de redenen waarom ik (en hij) het zo verschrikkelijk vinden om te wonen in een flat.

 1. Vieze liften
  Brrr… ik krijg er nu al de rillingen van. Niet alleen honden laten weleens wat lopen, sommige mensen kunnen het niet ophouden tot thuis. Vaak gebeurt het als de schoonmaker geweest is. Zo smerig.
  Net als mensen die niet even kunnen wachten met een sigaret aansteken tot ze beneden zijn.
  Lieve mensen een lift ventileert amper dus de stinklucht blijft hangen.
 2. Afval ”dumpen” beneden in de ruimte voor de lift en buiten voor de vuilnisbakken
  Mensen gaan er vanuit dat echt oud spul (videobanden, kapot speelgoed etc.) andere mensen nog willen hebben. Dat blijft er dan een paar dagen staan en dan ligt het buiten bij de vuilnisbakken.
  Nee helaas tref je het vaak later in een gemeente perk aan of in heel stukken.
  Hier in de gemeente mag je grofvuil gratis wegbrengen of bij het depot een bakfiets gratis lenen. Helaas is dit te veel moeite. De gemeente mag dan komen om de rotzooi op te halen. De kosten worden uiteraard wel weer verhaald op de hele flat gok ik zo als ze geen eigenaar kunnen traceren.
 3. Asociale buren
  In die zin is het gewoon jammer dat de oude bewoners verhuisd zijn of overleden (het laatste doe je natuurlijk niks aan). We hadden altijd heerlijk rust. Helaas hebben we onderburen waar niet of nauwelijks mee te praten valt. Vaak ’s nachts en ’s middags gaat de muziek aan, hard, de bass hard. Er zijn vaak mensen over de vloer. Dat terwijl je ligt te slapen. De naastliggende buren hebben vorig jaar al buurtbemiddeling in moeten schakelen. Ik geloof dat het niet helemaal succesvol is geweest. Nu zijn er minder feestjes, maar de muziek blijft, maar ook het ruziemaken als stel. Er wordt dan met de voordeur gesmeten, ongeacht hoe laat het is. Wij zitten dan meestal rechtop in bed. -.-”
  De gemeente perk en de stoep beneden zijn ook favoriet. Er vliegt regelmatig iets van het balkon. Zo zag ik al eens een slipper, glazen, asbak, lege flessen etc. gaan. Nee deze buren zijn echt niet favoriet.
  Ik denk dat iedereen wel heeft als je ’s middags op tijd klaar bent met werken, dat je eerst even rustig op de bank wilt zitten, zonder muziek van de buren.
  Vorige zomer hebben we vaak de ramen en deuren dicht moeten doen.
 4. Blowende buren
  Dezelfde onderburen steken regelmatig een jointje op. Bij ons gaan de ramen en deuren dicht. Wachten tot ze klaar zijn en dan kunnen onze enige raampjes weer open voor de ventilatie (één kamer woning).
  Als ze het nou in het parkje 200m verderop deden, dan hadden wij en waarschijnlijk andere mensen een stuk minder last van de stank.
 5. De tetterende parkiet van de andere buren
  Onze buurman overleed vorig jaar en na de zomer kregen we bij een woning naast ons nieuwe buren. Niet erg zou je zeggen. Vaak kom je er pas na een tijd achter wat voor mensen er nou ”echt” wonen. Nu het warmer weer is, zetten ze hun parkiet met kooitje en al buiten. Helaas is deze parkiet niet stil. De hele dag is het teteteteteteeee tetteteeeeee tutututtteeee. Als het helemaal lang duurt dan gaat de parkiet nog heel hard schreeuwen. ’s ochtends tegen half 8 staat de vogel al buiten en tegen avondeten of later gaat de vogel weer naar binnen.
  De buurgozer, een jongen kan ik het niet noemen, heb ik al aangesproken op zijn muziek en bass. Gelukkig een buur die de muziek nu zachter zet. Soms kwam het van twee kanten, onder en naast, dan is het niet harden.
 6. Gedeeld warm water en verwarming
  Voor de tussenwoningen zou het geen ramp moeten zijn, maar soms is het warme water op. Brr dan wordt het snel een koude douche om even op te frissen.
 7. Geen tuin
  Ondanks dat we een best groot balkon hebben in vergelijking met de kleine woning van ons, missen we dat toch wel. De kat zou naar buiten kunnen. Je hebt daarin tegen veel minder buren om je heen. Meer rust.
 8. Slecht werkende verwarming (in de winter)
  Dit is echt heel vervelend. We zijn hier al twee winters mee bezig geweest, maar de monteurs snappen er af en toe ook niks van (of willen geen moeite doen, want het is een sloopflat). Je blijft maar bellen en als ze geweest zijn dan hoop je dat de verwarming werkt.
  Nadeel van tussenwoningen is dat je deze voorziening deelt met al je boven en onder buren. Je kan niet zeggen ik ga zelf een poging wagen. De hele installatie gebeuren zit op een aparte verdieping ”het ketelhuis”. Daar kunnen we ook niet bij. Nu al twee winters die afgelopen zijn en dan werkt de verwarming pas.
  Fingers crossed voor dit jaar!
 9. Half 10 de fitnessende buurman
  Je kunt er bijna je klok op gelijk zetten elke avond. Dan gaat de bovenbuurman gewichtheffen. De meeste mensen houden wel rekening in de flat dat, dat echt geen tijd is om nog herrie te maken. Wij vragen ons nog steeds af wanneer meneer door het plafond heen komt 😛
 10. Boterhammen die naar beneden vallen
  De zelfde meneer ”dumpt” zijn brood over het balkon op de grond voor de vogels. In winter zeg je meestal dat dit wel oké is. Dan is er minder eten  te vinden voor vogels. Helaas gebeurt dit het hele jaar door. Er komen bijn geen kleine vogels meer op af, alleen van die vieze poepende meeuwen en Kouwen.
  Helaas komt er bij deze meneer de boodschap bijna nooit binnen. Een andere buurvrouw heeft het al eens duidelijk gemaakt. Meneer snapt het niet.
Apart gezicht hé zo’n lege flat?

Wonen in een flat zal voor iedereen anders zijn. De een heeft er juist heel plezier aan en gezellige buren. Helaas beleven wij er weinig plezier aan en wordt het tijd voor wat anders. We kijken ondertussen rond voor iets anders. In onze regio is kopen en huur schaars. Het wonen in de flat maakt het nog een stukje erger dat de flat uiteindelijk over een aantal toch gesloopt wordt. Mensen die goedkoop willen wonen trekken erin. Mensen die er al heel lang wonen, kiezen er voor om weg te gaan, maar de flat blijft de woningbouw opvullen.
Ik denk wel dat een appartementen complex prettiger wonen is dan een flat. Je woont er met minder mensen, vaak zijn het koopappartementen, dan is het al minder aantrekkelijk om je asociaal te gedragen.

Zouden jullie in een willen wonen?

Liefs
Jessica

6 gedachten over “Persoonlijk – Mijn redenen om niet in een flat te wonen

 1. Oh jee, dat verschilt echt per flat hoor. M’n vader heeft jaren in een flat in Amsterdam gewoond en het was goed genoeg geïsoleerd om geen last te hebben van geluid, geen blowende buren, alle gemeenschappelijke ruimtes (lift, hal enz) waren altijd netjes onderhouden. Kan me wel voorstellen dat je al die punten niet fijn vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s