Financiën·persoonlijk

Financien

Hoe staan jou financiën er voor?
Sinds eind vorig jaar begon het bij mij te knagen. Sinds wij een huis gekocht hebben, liep nog niet alles via de gezamenlijke rekening en echt bewust sparen deden wij niet.
Hoe het er nu voor staat leg ik je graag uit, lees je mee?

 

Door een instagram story’s van Cynthia werd ik op de gedachte gebracht om er nu eindelijk een keer wat mee te gaan doen. Bij haar story’s kun je deze vinden onder het kopje ‘geld’. De uitvoering bij mij gebeurde wat later. Op de blog van Cynthia komen ook nog wat artikelen over financiën aan bod.
Bij Elise op haar blog komt er af en toe een huishoudboekje van mensen aan bod. Super interessant om te zien wat iedereen met geld doet of de gedachte er achter.

Genoeg gepraat over anderen. Nu over hoe wij het hier thuis doen.
Wij hebben ieder voor zich een eigen rekening met spaarrekening, een gezamenlijke rekening met bijbehorende spaarrekening.
We kiezen afhankelijk van ons inkomen, de een verdient meer dan de ander, om daarvan een x bedrag maandelijks in te leggen op de gezamenlijke rekening.

Van de gezamenlijke rekening betalen wij:

 • de hypotheek
 • Gas / water / stroom
 • Afvalstoffen heffing / hondenbelasting /  WOZ
 • Tv / telefoon / internet
 • Boodschappen (wekelijks pin ik een x bedrag om daar een week lang boodschappen van te doen, heb je niet iedere keer van die vervelende bedragen op je rekening staan, plus je houdt meer overzicht)
 • Dierenvoeding
 • Maandelijkse bedragen naar spaarpotjes voor o.a. , afvalstoffen, vakantie, dierenartskosten, apparaten, baby overig sparen etc.
 • Kosten van de rekening
 • Verzekeringen van het huis
 • Netflix

Er blijft op de rekening wel ruimte voor overige uitgaven, zoals een keer uit eten, boodschappen die duurder uitvallen, avondje naar de bioscoop, verjaardagen enz.
Tot voor kort gingen er veel dingen nog van onze eigen rekeningen af. We wisten het wel, maar waren te lui om het te regelen. Nu met de kleine op komst vond ik het nodig om hier even wat orde in te brengen.
De maandelijkse spaarbedragen gaan nu iedere maand naar het juiste spaarpotje. Super handig.
Wel een tip, als je een gezamenlijke rekening hebt, zorg ook dat alles wat gezamenlijk is daar vanaf gaat.
Ik ben er achter dat ik de verzekeringen van het huis nog moet omzetten, alleen de accounts daarvoor zijn van voor een bepaald jaartal. Weg account. Welkom extra handelingen om iets voor elkaar te krijgen.
Dit staat nog op mijn ‘te doen lijstje’.
De baby is nog niet aan de beurt om geboren te worden, wel kiezen we er nu al voor om maandelijks wat apart te zetten. Mochten er onverwachte uitgaven komen. Dan is er een buffer.

Van onze eigen rekeningen betalen we de zorgverzekering, auto kosten, sparen voor onszelf, de inleg naar de gezamenlijke rekening, verzekeringen van onszelf, benzine, telefoon.
Inmiddels heb ik voor mijn eigen spaarrekening diverse spaarpotjes aangemaakt. Vrij sparen, DZP (zie Day Zero Project #3 hierboven), wegenbelasting, ANWB, tandarts/mondhygiënist enz.
Zelfs voor de tandarts heb ik een spaarpotje aangemaakt. Dit voorkomt dat er geen geld op mijn rekening staat als er bijbetaald moet worden. Maandelijks gaat naar alle spaarpotjes een vast bedrag, behalve DZP.
Per maand hou ik weer een bedrag over wat ik kan besteden aan onverwachte uitgaven.
Komt het niet voor, spaar ik rustig verder.

Het geeft nu zo veel meer rust. Ik weet wat ik nog te besteden heb, wat de kosten van alles zijn en waar ik voor moet sparen.
In mijn Bullet Journal houd ik bij per maand wat er binnenkomt en uitgaat. Daarnaast noteer ik op een andere bladzijde of het een nuttige of geen nuttige uitgave was en waarom ik het wel deed.
Klinkt stom, maar zo word ik wel bewust van mijn uitgaven. Ik geeft minder geld uit aan dingen die niet nodig zijn.

Hoe hebben jullie je financiën geregeld? Zijn jullie je bewust van je uitgaven en inkomsten?

Liefs,
Jessica

2 gedachten over “Financien

  1. Inderdaad, zo heb ik het ook altijd gedaan. Tijdens het thuiswonen altijd een bijbaantje gehad in combinatie met studeren en sparen. Scheelde uiteindelijk enorm later. Plus ruimte om leuke dingen te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s